Hero background
Sugen på elbil?

Detta bör du ha koll på kring bilförsäkring

Onekligen växer intresset så det knakar när det kommer till elbilar. Stigande bensin- och dieselpriser, klimatfrågan och kanske bonus-malus? Anledningarna är många och individuella, men med ett större intresse kommer en hel del funderingar, specifikt kring försäkring. Vad skiljer sig när du försäkrar en elbil gentemot en fossildriven bil? Vi tog oss ett snack med en försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Denna försäkring är obligatorisk

Innan vi går vidare, så går vi "back to basics". Vilken typ av bil du än har är det otroligt viktigt att försäkra bilen. En så kallad trafikförsäkring är något du måste ha – den täcker kroppsskador på både dig och andra personer skadade i en olycka, samt täcker skador på annans egendom.

Skillnaden i försäkring av elbil och fossildriven bil

I motsats till vad de flesta kanske tror så finns det faktiskt ingen större skillnad på att försäkra en elbil och en fossildriven bil, menar Mattias Pössl på Trygg-Hansa. Det som skiljer är att en elbil har lite andra komponenter, men det är något som är beräknat och ingår i maskinskadeskyddet i din försäkring.

Mattias konstaterar att en elbil är som en vanlig bil, när det gäller försäkring. ”Man krockar ju på samma sätt, är det någon som bestämmer sig för att bryta sin in i bilen är det samma typ av försäkring och samma typ av skydd som du behöver som för en fossildriven bil”.

Batteriet, då?

Den kanske vanligaste oron för många när det kommer till elbilar är batteriet. Och det är även något Trygg-Hansa märker när de talar med kunder om just att försäkra elbilar. Men det behövs ingen speciell tilläggsförsäkring för själva batteriet utan det faller under delen kring maskin och elektronik i en vanlig halvförsäkring. Olika försäkringsbolag har olika standard, men genom Trygg-Hansas försäkring Trygga Mil, som du kan teckna genom oss på Kvdbil, ingår ett batteriskydd i upp till 8 år och 15 000 mil.

Vill du ha extra skydd tipsar Mattias om att du kan utöka åldersgränsen för maskin- och elektronikskyddet till 10 år, om du väljer att teckna en bilförsäkring stor genom Trygg-Hansa.

Tillbaka till elbilar

ContactIcon
Kontakt