Vikten av rätt bilförsäkring

Den bil man kör ska vara försäkrad och det är ett krav enligt lag, något som skiljer sig från de flesta andra försäkringar man tecknar. Och att ha rätt bilförsäkring är viktigt för varje bilägare. Men har du den rätta och bästa för plånboken?

Vintern har kommit till stora delar av Sverige, en årstid som medför svårare körförhållanden och olyckor på vägarna är vanligare, jämfört med andra årstider. 2 av 3 svenskar jämför inte bilförsäkring innan de tecknar en och i snitt skiljer det 3 574 kr per år mellan den dyraste och billigaste bilförsäkringen*.

Så mycket kan du spara på rätt bilförsäkring

Bilförsäkringens lagstadgade del kallas trafikförsäkring, och den kan även kompletteras med en helförsäkring eller halvförsäkring. Men det är är inte helt lätt att välja rätt bilförskring, utbudet idag är stort och det kan vara en djungel att leta runt hos försäkringsbolagen på egen hand.
försäkring 1200x620

Med Insplanet kan du enkelt jämföra olika bilförsäkringar för just din bil och teckna den som passar dig bäst. Lätt som en plätt, och sånt gillar vi!

Jämför bilförsäkringar

*statistik från insplanet.se

6 praktiska vintertips för dig och din bil

  • Var det längesen du bytte ditt bilbatteri? Om det gått längre än fem till sju år sedan senaste bytet kan det vara läge att byta ut det innan vintern kommer, eftersom batteriet laddas ur snabbare i kyla. Du kan även mäta din batterinivå på en verkstad om du är osäker.
  • Parkera inomhus. Det krävs ingen raketforskning för att förstå att din bil slits mer utomhus än inomhus under vintertid. Att skydda lacken och förhindra vindrutan från att frysa är två av anledningarna. Har du inget garage kan du köpa skydd som åtminstone kan skydda lacken om bilen står utomhus.
  • På tal om vindrutan. När det blir kallt ute kan ett litet stenskott på rutan leda till en stor spricka. Se därför till att hinna laga det före de första minusgraderna för att vara på den säkra sidan.
  • Kylan minskar trycket i däcken. Om trycket är 2 bar i 20 grader visas trycket 1,8 bar om det är nollgradigt, enligt en däcktillverkaren Michelin. För att kompensera bör du därför lägga på 0,2 bar extra på fordonstillverkarens rekommendation om du fyller på luft inomhus. Är du däremot utomhus när det är kallt behöver du bara följa rekommendationerna.
  • Kontrollera vätskor. Behöver du fylla på kylarvätskan inför vintern? Kolla också frostskyddet med en glykolprovare och fyll på vid behov. Glöm heller inte att kolla så att anti-kylarvätskan, som ser till att motorn inte fryser även de kallaste dagarna, fungerar som den ska.
  • Ha alltid med snöborste och en isskrapa i bilen under årets kallare månader – kylan kan slå till snabbt och då är det skönt att vara väl förberedd.

Fler nyheter?

Vill du läsa om andra tips och råd från oss på Kvdbil, klicka här.

ContactIcon
Kontakt