Nya bonus-malus: bonusen höjs – likaså straffskatten

Förändringarna gör att bonusen för elbilar höjs samtidigt som laddhybrider får mindre bonus än tidigare. Och alla andra nya bilar då? De får en högre straffskatt.

Under 2021 görs justeringar i bonus malus, ett system som infördes sommaren 2018. Det betyder att skatten höjs de tre första åren för nya bilar som drivs av bensin eller diesel. Även laddhyhybrider kommer att straffas med högre skatt. I nuvarande systemet ges bonus för laddhybrider som släpper ut max 70 gram koldioxid per kilometer. Gränsen sänks nu till 60 gram per kilometer. Dessutom sänks den högsta bonusnivån för denna typ av fordon från knappt 60 000 kronor till 45 000 kronor.

Elbilen vinnare, lätta lastbilen förlorare

Justeringarna börja gälla 1 april 2021 och införs för att påskynda omställningen till en fossilfri fordonsflotta. Renodlade elbilar ska få 10 000 kronor extra i stöd, vilket för en elbilsägare innebär att bonusen höjs från 60 000 konor till 70 000 kronor. En utav förlorarna är troligen nyregistrerade lätta lastbilar som årligen, under de tre första åren, kommer att kunna kosta 24 000 kronor i skatt.

Fortsatt uppåt på begagnatmarknaden

Eftersom malusskatten enbart gäller nyregistrerade bilar spås begagnatmarknaden fortsatt gå som tåget, samtidigt som nybilsförsäljningen väntas dämpas något. Priserna på begagnade bilar ser ut att förbli på de höga nivåer vi har sett under 2020, något som såklart gynnar dig som funderar på att sälja bilen.

Kortfakta: Vad är bonus malus?

Bonus malus-systemet innebär att den som köper vissa fordon med låga koldioxidutsläpp får en bonus, medan den som köper fordon med höga koldioxidutsläpp får förhöjd skatt under tre år. Fordonsskatten höjs de tre första åren för nya lätta fordon som drivs av bensin eller diesel.

Lagändringarna börja gälla den 1 april 2021 och gäller personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar som blir skattepliktiga från och med det datumet. Beslut i frågan togs torsdag den 25 februari.

Tillbaka till Bonus malus 2022-2023

ContactIcon
Kontakt