SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Något nytt i kvarteret

Kina har blivit världens största bilexportör – så påverkar det Sverige

Kina strävar efter att vara störst och bäst och har inom en förvånansvärt kort tid vuxit fram som världens största bilexportör och mest biltäta land. Hur påverkar denna nykomling till exportör en annars traditionell marknad, full med etablerade bilmärken?  

Viljan att vara störst och bäst – på allt  

”I Kina tävlar man om allt,” konstaterar Frédéric Cho, Kinarådgivare. ”Det finns till och med kryptävlingar i Kina, det gäller att vara taggad från första början,” säger han och ler. Och just den där tävlingsinstinkten han syftar till, den har kommit att genomsyra hela det kinesiska samhället.  

Det Kina vi känner till idag, har inte alltid varit. Under slutet av 70-talet bestämde Kina sig för att de var trötta på att vara inåtvända och under den tiden var deras utrikeshandel mindre än Sveriges – trots landets storlek. Kina bestämde sig då att de ville bli världsledande på många olika områden, där receptet på framgång skulle ligga i välutbildad befolkning för att kunna ta stora kliv framåt gällande forskning och utveckling. Dessa ambitioner som landet då hade har nu vuxit och blivit större och alltmer imponerande ju längre tid som gått, menar Cho.  

2015 presenterade kinesiska staten ett projekt de kallar ”Made in China 2025”. Syftet? Att bli ett så kallat ”high-tech powerhouse” inom tio utvalda nyckelområden, där de strävar efter att bli världsledande. Med på listan finns bland annat elbilar, höghastighetståg och AI. 

Kina har, och exporterar, flest bilar i världen 

Att Kina har många bilar, det kanske de flesta kan tänka sig. Med sina närmre 27 miljoner bilar gör det landet till det mest biltäta i världen. Världens nummer två på listan är USA, med en avsevärt mindre summa på 13,8 miljoner. Och med ytterligare fall med ett par miljoner kommer Indien och Japan med sina dryga 4 miljoner bilar vardera.  

Endast två av länderna i ovan topp fyra har ökat sin bilflotta från 2021 till 2022. Kinas flotta växte 2% och Indiens hela 24% på ett år. Men både USA och Japan såg en minskning.  

Även om Kina idag är tveklöst störst så har dem, trots sin befolkningsmängd, inte alltid haft en stor bilmarknad. Tillväxten av antal bilar har gått väldigt snabbt. Om vi spolar tillbaka så lite som 30 år var trafiken i landet gles i jämförelse.  

”Det var väldigt lätt att köra, det fanns nästan ingen trafik,” säger Frédéric Cho, när han minns tillbaka till hur gatorna såg ut under början av 90-talet. 

I Q1 2023 exporterades över 1 miljon bilar ut från Kina. Det betyder att Kina tog klivet förbi Japan och kan numera stoltsera med titeln ”världens största bilexportör”. Landet har stadigt klättrat uppåt de senaste åren och 2022 passerade de Tyskland och året innan tog de sig förbi Korea. 

Dock är det inte så att alla bilar som exporteras ut ifrån Kina är tillverkade av kinesiskt ägda märken. Populära europeiska märken som tillverkar sina bilar i landet finns också i statistiken.  

”En stor del av bilexporten är utländska märken, tyskarna inte minst, som exporterar från Kina tillbaka till Tyskland. Men, de kommer från den kinesiska marknaden,” förtydligar Cho.  

Att vinna eller försvinna på en stenhård marknad 

Viljan att vara bäst, den märks även mellan de inhemska tillverkarna och konkurrensen mellan de olika biltillverkarna är stenhård i Kina. För drygt 10 år sedan fanns det ungefär 100 elbilstillverkare och 250 olika tillverkare av bilar med förbränningsmotorer i landet. I dagsläget är antalet elbilstillverkare nere på runt 20. Resten har konkurrerats ut.  

Men inte bara den inhemska marknaden räcker det att konkurrera ut, menar Frédéric Cho. ”Det är inte så att de utländska biltillverkarna ligger på latsidan. Tyskarna har ju aviserat och dragit igång stora och nya investeringar i Kina. Tyska bilföretag, de tre stora, BMW, Volkswagen och Mercedes-Benz stod för 80-85% av totalt investerat kapital från EU in i Kina förra året”.  

Topp 5 mest sålda elbilarna i Kina 2023: 

  1. BYD Song 

  2. BYD Qin 

  3. Tesla Model Y 

  4. BYD Dolphin 

  5. BYD Yuan PLUS 

Källa: Automobilit 

Kinesiska bilar på svenska gator 

Hur kommer inflödet av kinesiska bilmärken påverka den svenska fordonsflottan, är något många undrar.  Utmaningarna för expansion finns, menar Frédéric Cho. De kinesiska bilmärkena har många utmaningar att tampas med. Är de statligt ägda, privatägda, har utländskt ägande eller är de börsnoterade? Och hur påverkar det i sin tur företagets ekonomiska möjligheter framåt?  

En annan viktig punkt är om de går in på den svenska marknaden med långsiktiga eller opportunistiska intentioner. Det vill säga, satsar de i hopp om att stanna, eller vågar de på sig en chansning och testar lyckan någon annanstans om det inte flyger direkt? 

Inte att glömma den viktiga faktorn pris. Det så kallade priskrig som under året utbrutit mellan olika elbilsaktörer, för att göra sina produkter konkurrenskraftiga på den svenska marknaden efter att bonusen för elbilen skrotats, påverkar även det.  

Topp 5 kinesiska bilar i trafik i Sverige: 

1. MG (18 025 st) 

2. Lynk & Co (3 949 st) 
3. BYD (2 769 st)
4. Maxus (309 st)
5. Aiways (177 st)  

Siffror per 2023-08-31. Källa: Vroom

Analytikern svarar: Vad händer om fem år?

Hur ser utvecklingen av kinesiska bilar ut i Sverige de kommande fem åren? Vilka trender kan du se redan nu? De frågorna ställde vi till Karl Wahlin, doktor i statistik och analytiker på vårt systerbolag Bilpriser. Han svarar: 

”Under de senaste åren har ett tiotal kinesiska bilmärken gjort entré på den svenska marknaden. De står redan för cirka fem procent av nyregistreringarna. Den snabba ökningen i marknadsandel har skett genom attraktiv prissättning samt genom att utnyttja befintliga marknadskanaler med god representation runt om i landet. 

Hur kan vi då förvänta oss att prisutvecklingen kommer att se ut för begagnade kinesiska bilar? Än så länge finns för lite begagnatstatistik att luta en sådan analys emot, så kristallkulan är grumlig. Knäckfrågan är vilka av de nya märkena som kommer att finnas kvar på den svenska marknaden om några år, och vad det innebär för tillgången på service och reservdelar. Marknaden gillar inte osäkerhet, och det påverkar restvärdet negativt. Samtidigt är nyprissättningen konkurrenskraftig och om ägandekostnader och kvalitet är vad som utlovas kan andrahandsvärdet ändå bli i paritet med motsvarande modeller från etablerade märken. Man ska också ha i åtanke att Kina började satsa på elbilar redan för 10-15 år sedan. Det betyder att man kommit längre på den elektrifierade teknikresan än många andra bilmärken. “


Träffa experterna:

Frédéric Cho är en fristående rådgivare, vice ordförande i Sweden-China Trade Council och som har bott, studerat och arbetat i Kina, Hongkong, Taiwan och Singapore i sammanlagt 18 år. Frédéric fängslade åhörarna på vår eventdag för våra allra största företagskunder under våren: KVD-dagen.  

Karl Wahlin är en av våra analytiker på Bilpriser, systerbolag till Kvdbil. Förutom det är han doktor i statistik, författare och konsulterande lärare. Inspirerad av konsumentprisindex (KPI) pratar Karl istället om BPI (Bilpriserindex) och analyserar därigenom begagnatmarknaden för bilar. 

ContactIconKontakt