SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

5 säkra och 5 farliga låtar

Gör Billie Eilish dig till en säkrare bilförare?

Var tredje svensk säger att en viss typ av musik kan få dem att trycka gasen i botten medan en annan typ av musik har en mer lugnande effekt.

Vi är många som njuter lite extra av musik när vi kör bil. Känslan när ens favoritlåt kommer på radion eller när man har fått till en perfekt bilåkarlista är underbar. Men finns det musik som riskerar att göra dig till en fartdåre? Visst är det så, bland 18-34-åringarna uppger nästan 40 procent att en viss typ av musik får dem att trycka extra på gaspedalen, enligt en ny Sifo-undersökning.

Musiken som får dig att ta risker

Vilken sorts musik är det då som får oss att vilja tänja på gränserna? Se upp alla rockers där ute, för det är just rock som triggar oss att köra snabbt. Extra påverkansbara för rockmusik är 56-79-åringarna (70 %), men även inom övriga åldersgrupper är rock genren som flest går i gång på.

"Rockmusik karaktäriseras av högt tempo, hög volym och höga tonlägen, sådant som för många har en negativ inverkan på puls och stressnivåer. Vid bilkörning brukar man säga att gränsen går runt 120 taktslag per minut. Spelas musiken snabbare än så blir vi sämre förare. Vi ökar farten och tar mer risker", säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.
Efter rock är det pop (26 %), techno (24 %) och house (17 %) som oftast leder till högre hastigheter. Av de genrer som lägst andel har svarat att de påverkas av återfinns klassisk musik, jazz och opera (1 %).

5 farliga låtar vid bilkörning

American Idiot – Green Day

Payback – Slayer
Blah Blah Blah – Armin van Buuren
I love it – Icona Pop, Charli XCX
Million Voices – Otto Knows

5 säkra låtar vid bilkörning

Perfect – Ed Sheeran

idontwannabeyouanymore – Billie Eilish
The Scientist – Coldplay
Landslide – Fleetwood Mac
Nothing Else Matters – Metallica
Listan baseras på faktorer som kan leda till förändrade stressnivåer, däribland bpm (taktslag per minut), energi, tonläge och volym.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 27-30 augusti 2021. Totalt intervjuades 1054 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

ContactIconKontakt