Hero background
Historiskt tapp på begagnatmarknaden

2021: Rekordlåg försäljning – skyhög efterfrågan

Efter ett rekordsvagt fjärde kvartal minskade försäljningen av begagnade bilar under 2021. Fossildrivna bilar står för det stora tappet medan försäljningen av eldrivet skjuter i höjden.

Den svenska andrahandsmarknaden för begagnade bilar sjönk under årets sista kvartal. Så pass mycket att vi faktiskt kan prata om ett historiskt lågt antal bilar som bytte ägare under förra året. För helåret minskade försäljningen med 1,1%, jämfört med ifjol.

Välkänd trio tros ligga bakom

Det är bonus malus, brist på komponenter och skyhöga priser på begagnade bilar som

ligger bakom den stora minskningen.

-  Det är ett historiskt tapp och det finns flera förklaringar som jag ser det. En är att det gått tre år sedan bonus malus infördes. 2018 var ett år där nybilsregistreringarna dog ut på hösten efter införandet av bonus malus. Många, inte minst företag, har för vana att byta bil efter 36 månader och vi har därför sett mindre byten just under hösten. Lägg där till höstens stora samtalsämne - komponentbristen -som indirekt slår mot andrahandsmarknaden eftersom det innebär färre bilbyten. En tredje förklaring som säkert också påverkar är att priserna på andrahandsmarknaden står på all time high, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Fossilt backar - laddbart uppåt framåt

Försäljningen av bensin- och dieselbilar minskade med 14,2 procent, jämfört med 2022. Laddbara bilar går däremot mot strömmen och ökar kraftigt med 85,1 procent. Kikar vi enbart på helt eldrivna bilar är ökningen ännu större, 162,7 procent fler begagnade elbilar bytte ägare 2021.

Den senaste tiden har vi sett en explosionsartad ökning av laddbart på andrahandsmarknaden. Omställningen till en elektrifierad fordonsflotta började ta fart för några år sedan och det är de bilarna som nu når begagnatmarknaden i högre takt. I och med att utbudet blir större och priserna sjunker på nybilsmarknaden är detta en utveckling som självklart bara kommer att fortsätta, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Höga priser på begagnat

2021 var prismässigt ett annorlunda år på begagnatmarknaden. Prisbilden gick från en all-time-high-nivå till ytterligare rekordnivåer.

Minskad export

Även exporten bidrog till den minskade försäljningen. Totalt minskade exporten med 18 423 bilar (-17,6 %) under året.

Kontakt