SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Dyra droppar

Efter prisökningarna på bränsle minskar åkandet

När det blivit allt dyrare att fylla tanken låter många bilen stå. Så mycket som var tredje bilist uppger att de minskat sitt bilåkande sedan priserna på bränsle kom att nå rekordpriser.

Låginkomsttagare utanför storstäder mest påverkade

Att bränslepriserna är rekordhöga märks på bilanvändandet. Var tredje bilist (34 %) svarar att de kör mindre nu än innan prischocken och störst är nedgången bland låginkomsttagare och utanför storstäderna. Bland de som tjänar upptill 25 000 kronor i månaden är det 43 procent som har minskat sitt åkande. Motsvarande för de med en inkomst över 35 000 är var fjärde (26 %). I Stockholm, Göteborg och Malmö är det 29 procent som alltmer sällan sätter sig i bilen, jämfört med 36 procent i övriga landet.

– De som drabbas hårdast av prisökningarna är de som har minst pengar att lägga på transporter och de som har mest att förlora om de tvingas välja bort bilen. Det är låginkomsttagare och de som bor och arbetar utanför storstäderna, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil. När jag pratar med kunder och andra bilister upplever jag inte bara stor frustration, utan också en känsla av maktlöshet. Trots att man kämpar med utgifterna och försöker prioritera har man kanske inte längre råd att åka de där fem milen till fotbollsträningen. Det är en ganska tuff grej att behöva säga till sitt barn.

Flest låter bilen stå i Småland

Mest har bilåkandet minskat i Småland (45 %) och i Skåne och Blekinge (42 %). Minskningen är också större bland de som kör diesel (41 %) än bensin (34 %).

– Det sägs att smålänningar är snåla, men här tror jag faktiskt att det är avstånden som påverkar mest. En bilresa i Småland kan pågå ganska länge och då blir det så klart extra dyrt att fylla tanken. Att dieselbilister minskat sitt åkande mest finner jag ingen annan förklaring på än att dieselpriset stigit betydligt mer än bensinpriset, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16-19 mars 2022. Totalt intervjuades 1145 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

ContactIconKontakt