Rekorddyra tankningar
- många vill se skattesänkningar

7 av 10 vill ha sänkt skatt på drivmedel

Aldrig förr har det varit dyrare att tanka bilen och nu vill en klar majoritet av svenskarna se skattesänkningar på drivmedel.

Att tanka bilen har länge varit en dyr historia. Men den senaste höjningen av bränslepriserna har resulterat i rekorddyra besök på tankstationen. För att kompensera höjda bränslepriser uppger nu 7 av 10 svenskar att de är positiva till sänkta drivmedelsskatter. Störst är stödet utanför storstadsområdena (76 %) och i åldersgruppen 56-79 år (75 %), enligt en Sifo-undersökning.

Extremt situation

-         Även om oljepriset skjutit i höjden de senaste veckorna går det inte att komma ifrån att vi har väldigt höga skatter i Sverige. Vid exceptionella händelser som det vi nu ser i Ukraina är det rimligt att något görs för att folk ska fortsätta kunna ta sig till jobbet, skjutsa barnen och få vardagen att fungera. Vi ska ha höga klimatambitioner, men som jag ser det har vi inga alternativ just nu. Utan bilen, lastbilen och traktorn stannar Sverige, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Lägst stöd hos Miljöpartiets väljare

Det går att se ett mönster i vilket parti man sympatiserar med och hur man ställer sig i frågan om sänkt skatt på drivmedel. Allra störst stöd har frågan bland KD- och SD-sympatisörer med 96 respektive 92 procent stöd. Sympatiserar du med Miljöpartiet är du mer sannolikt emot förslaget, enbart 17 procent av väljarna stödjer förslaget.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16-19 mars 2022. Totalt intervjuades 1145 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

ContactIcon
Kontakt